HTML

Súgólyuk

Színházi blog

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2010.03.25. 23:56 Súgólyuk

Újdonságok a Szegedi Nemzeti Színházban

Még ebben az évadban három új előadással is megörvendeztet minket a Szegedi Nemzeti Színház.

Keresztes Attila rendezésében láthatjuk Molnár Ferenc Liliomját. A rendező úgy nyilatkozott, hogy egyszerű előadást kíván a színpadra helyezni, s amennyire csak lehet, szeretné lefejteni a teatralitást. Az emberből, a színészből akar igényes darabot csinálni. A színpadon láthatjuk majd Gidró Katalint, akit több szegedi illetőségű előadásból is ismerhet a közönség ( Tirami su, Háztűznéző, Csongor és Tünde), és Pindroch Csabát, aki elmondása szerint egyelőre küzd a Liliommal, mint egy étteremben felszolgált nagy hússal, ami bár nagyon kecsegtető, és ínycsiklandozó, mégis kihívást jelent.

Újabb opera kerül a műsorra, amit Bodolay Géza rendezett. Próbálta szem előtt tartani a munkája során, hogy az egész életünk egy álarcosbál, s a maszk mögé rejtőzködés a mindennapi életünk része. Ennek a tudatában igyekezett a színpadra állítani Verdi méltán híres zeneműjét, Az álarcosbált. Az első karmester, Pál Tamás munkássága miatt igen figyelemreméltó személyiség, aki feltétlenül biztosítja számunkra a zenekar minőségi megszólalását a pódiumon. A főszerepben Farkasréti Máriát, aki megannyi világhírű opera éneklője volt már (Mozart, Verdi, Puccini, Mascagni, Monleone, R. Strauss, Wagner, számtalan oratórium szoprán szólója) és Geiger Lajos baritonját hallhatjuk, láthatjuk majd. Április 17-én, szombaton a Nagyszínházban lesz a premier előadás.

 

A harmadik előadás, amit még az évadban megtekinthetünk, egy újabb Szegedi Nemzeti Színház Kisszínház és a Mobil Front Műhely koprodukció lesz. A Hal a zacskóban című előadáshoz hasonlóan ismét társadalmi, s főleg a fiatalokra koncentráló problémákat igyekeznek majd a felszínre hozni. A „virtureális játék” alcím ismét nagyon beszédes. Egy fiatal fiú elméjének virtuális világba szokott léte, és onnan a reálisba való radikális kiszakításának a párosításából jött létre a szó. Az darabban egy fiatal éveit élő, de számítógép függő fiú a társadalomba való beilleszkedését láthatjuk majd. Barnák László rendező a valósággal szeretné ütköztetni ezt a „másik” világban ragadt fiatalembert. Őt Poroszlay Kristóf játssza majd. A stúdiószínházi előadásmódhoz ragaszkodó rendező a Balett teremben fogja színpadra állítani A rejtőzőket. Bemutató április 20-án lesz, este 19 órakor. (További előadások: április 21. - 19 óra; 24., 25. - 15 óra)

Ezeken kívül lesz még egy vendégjáték, melyet a Közép-Európa Táncszínház fog tartani, április 28-án. Juronics Tamás minden kedves nézőnek, és igényes táncelőadást kedvelőnek ajánlja a már 20 éve együtt dolgozó Táncszínházat.

Nagy elismerés is érte az egyik darabot, a Juronics Tamás által rendezett Háztűznézőt, ugyanis beválogatták a POSZT-ra (Pécsi Országos Színházi Találkozó). Ez nem csak szakmai elismertséget, hanem a nagyobb közönség előtti megmérettetés lehetőségét is jelenti az előadásnak. Ez egy olyan megmutatkozási forma, mely kiszakítja a darabot a megszokott környezetéből, ami mindenféleképpen egy üdvözlendő jelenség lehet. Kíváncsian várjuk a nagyobb szakmai közönség és természetesen a zsűri véleményét.

Vannak azonban szomorú hírek is a Szegedi Nemzeti Színházban. Hőgye Zsuzsa hamvait örök nyugalomba helyezik. A színház saját sírboltot vásárolt a Belvárosi Temetőben, ahol a hagyomány szerint a család nélkül maradt művészei előtt kíván tisztelegni. Hőgye Zsuzsa örök nyugalomra helyezése, és a síremlék avatása március 26-án, pénteken, 14 órakor lesz. Mindenkit, aki szeretné a tiszteletét tenni a novemberben elhunyt Jászai-díjas művésznő előtt, várják a Szeged díszpolgárai mellett lévő sírboltnál.

Vali

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló


A bejegyzés trackback címe:

https://sugolyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr151869319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása