HTML

Súgólyuk

Színházi blog

Friss topikok

Linkblog

Címkék

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2010.04.13. 00:07 Súgólyuk

Kislány a pokolban - színház a zsinagógában

Sárdi Mária Kislány a pokolban című művéből készült, ugyanezen címet viselő darab április 19-én kerül bemutatásra a Dohány utcai Zsinagógában, Budapesten.

Az előadás megrendezésének ötlete Szegedről indult. 1969-ben mutatták be ugyanis a Mózes című darabot, melyet – úttörőként - a szegedi zsinagóga színpadjára rendeztek.

Kriszt László, a rendező elmondta, hogy bár a darabot már 2007 óta játsszák a budapesti Fészek klubban, most úgy érzi, eljött az ideje, hogy a nagyközönség számára is láthatóvá váljék, s talán most a sajtó és a média számára is érdekes lehet. Bemutatásra a legjobb alkalmat, a Holokauszt áldozataira való megemlékezésének napját választotta. Ahhoz, hogy a darab valóban méltó helyen kerülhessen a színpadra, kellett a főrabbi, Fröhlich Róbert támogatása és engedélye.

 

A könyv, melyből a darab készült, egy olyan kislányról szól, aki a jómódú polgári életvitelből hirtelen a náci Németországba kerül, ahol megannyi szörnyűséget kell át- és túlélnie, köztük a családja halálát is. Az ötlet, hogy Sárdi Mária megírja a vele történteket, egy újságcikk olvasása után fogant meg benne. Egy akkori marhavagonban tartott holokauszt kiállításról írtak. Ez a kiállítási helyszín az írónőt mélységesen felháborította, ezért - elmondása szerint - fogta az írógépét, és nekilátott a könyvnek. Megmaradt naplóbejegyzések, és az elfelejthetetlen emlékek segítettek neki megírni a művét.

A rendező és a szerző elmondása szerint ma is erős társadalmi vonatkozása van a darabnak. Az antiszemitizmus még mindig jelen van az országunkban, a világunkban, és egyre csak erősödik. Azzal, hogy megpróbálja felhívni a figyelmet erre a jelenségre, s látványos módszerekhez nyúl a rendező, melyekkel érzékeltetni tudja a megtörtént szörnyűségek és igazságtalanságok súlyát, csak jót tehet. Hogy Kriszt László szavait idézzem: „az embernek soha nem késő jobbá és értékesebbé válnia”. Ez talán a legfontosabb üzenet, amit megfogalmazhatunk. Sárdi Mária a Holokauszt tagadást fogalmazza meg a legfőbb problémának, s nem is érti, hogy lehet meg nem történtnek tekinteni egy ilyen sarkalatos pontját a történelemnek.

 

Az előadás előtt verset mond Székhelyi József és Harsányi Gábor. Énekelni fog Bárdos Barbara és Gerendás Péter. A főszerepet Budai Tünde (KRE hallgató) játssza, akit 2009-ben Üveggolyócskák, Vígh utczai srácok, Vallomások, Ring darabban láthattunk. Érdemes tehát ellátogatni a Dohány utcai Zsinagógába, 19-én, este hét órakor.

További információk a http://www.mindenamiszinhaz.hu/index.php/szinhazmuveszet/kislany-a-pokolban.html honlapon olvashatók.

A kapott anyagért köszönettel tartozom Kriszt László rendezőnek!

Vali

 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló


A bejegyzés trackback címe:

https://sugolyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr571916522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása